چگونه کارشناس فروش شویم؟
IT sales expert
این شغل، معمولا زیرمجموعه دپارتمان فروش و بازاریابی شرکت ها استIT sales expert
این شغل، معمولا زیرمجموعه دپارتمان فروش و بازاریابی شرکت ها استواقعیت این است که دیگر مشتریها سراغ کسب و کارها نمیروند، بلکه این شمایید که باید در میان بازار مملو از رقبا، به دنبال جذب و نگهداری مشتریها باشید. این امر نیز مستلزم این است که به دو مهارت کلیدی فروش و بازاریابی مسلط باشید. هر چند این امکان برای مدیران و یا کارکنان بخشهای تولیدی و پشتیبانی فراهم نیست و باید به فکر استخدام یک کارشناس یا مدیر فروش بود.
از این رو، چند سالی است که بخش اعظم آگهیهای استخدامی، مربوط به جذب و استخدام بازاریاب حرفهای و مدیر فروش است، آن هم با درآمد و پورسانتهای بالا. بنابراین، تردیدی نداریم که تمامی کسب و کارها برای عرضه بهتر محصول یا خدمات خود، نیاز مبرمی به کارشناس فروش داشته و به دلیل درآمدهای خوبی که این دسته از افراد دارند، عده زیادی به دنبال اشتغال در این حرفه هستند. پس این سؤال مطرح میشود که “چطور میتوانیم کارشناس فروش شویم؟”
ما در این مقاله از رشدانا قصد داریم راجع به وظایف، مهارتها، مسیر شغلی، تحصیلات مورد نیاز، درآمد و بازار کار مدیریت فروش صحبت کنیم. تا انتها همراه ما باشید تا با ویژگیها و چالشهای این شغل آشنا شوید.
همانطور که میدانید از فروش، به عنوان قلب تپنده کسب و کارها یاد میشود و این مدیریت حرفهای فروش است که باعث میشود اهداف کسب و کارها محقق شود. بر همین اساس باید بگوییم که مدیر یا کارشناس فروش، فردی است که با ارائه راهکارهای خلاقلانه، به افزایش فروش محصولات شرکت و بهبود عملکرد اعضاء تیم فروش کمک میکند.
علاوه بر آن، مدیر فروش تلاش خود را به کار میگیرد تا با استفاده از استراتژیها و تکنیکهای بازاریابی، میزان فروش محصولات را به اهداف مشخص شده شرکت برساند. این فرد رهبری تیم فروش را برعهده داشته و به کمک این تیم، اهداف زیر را دنبال خواهد کرد:
به طور کلی وظایف مدیر فروش عبارتند از:
پیش از پرداختن به مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در حرفه مدیریت فروش، بابد به این نکته اشاره کنیم که ضروری است مهارتهای تخصصی متناسب با صنعت و حوزههایی که در آن فعالیت میکنید را فرا بگیرید. چرا که اگر از دانش و تخصص حوزه کاری خود برخوردار نباشید، به هیچ وجه موفقیتی در انتظارتان نخواهد بود.
تصور کنید که شما در رشته دانشگاهی شیمی فارغ التحصیل شدهاید و کمترین اطلاعاتی نسبت به نرم افزارهای موبایلی ندارید. حال اگر در یک شرکت توسعه اپلیکیشنهای موبایل به عنوان مدیر فروش استخدام شوید، در کار خود با چالشهای فراوانی مواجه خواهید شد چرا که باید برای مشتریان، مدیران شرکتها، اعضاء تیم فروش و حتی شرکتهای تبلیغاتی محصول خود را معرفی کنید درحالیکه راجع به آن هیچ نمیدانید.
به طور کلی مهمترین مهارتهای نرم و سخت (فنی) مورد نیاز برای کارشناسان فروش به شرح زیر میباشد:
هر چند برای ورد به این حوزه شغلی، فارغ التحصیلی در رشتههای دانشگاهی همچون مدیریت و بازرگانی، یک مزیت بزرگ محسوب میشود اما این امر صرفا مستلزم کسب مدرک در رشتههای گفته شده نیست. بنابراین، اگر به صورت جدی تصمیم گرفتهاید که در این حیطه فعالیت خود را شروع کنید میتوانید کار خود را از نمایندگی فروش در شرکتها و کسب تجربه آغاز کنید.
در واقع، فروشندگی حرفهای مستلزم کسب تجربه در زمینههای فراوانی همچون مذاکره، شناخت بازار و فرصتها آن است که هیچ یک از اینها در دانشگاه و میان کتب تحصیلی یافت نمیشوند.
از این رو، در صورت علاقمندی به حوزه فروش، کافی است از همان پله اول شروع به کار کرده و توانمندیهای خود را افزایش دهید. با انجام این روش، پس از کسب تجربه و تخصص کافی میتوانید از نمایندگی فروش به مدیریت ارشد فروش و یا مدیریت واحد بازرگانی شرکت دست پیدا کنید.
به یاد داشته باشید، در برخی از محصولات خاص تنها عده کمی هستند که قادرند محصول مورد نظر را بفروشند. زیرا برخی از محصولات در برخی از صنایع، دارای تکنولوژی و یا فرایند تولید پیچیدهای بوده و فروش این محصولات نیازمند تسلط کافی به دانش تولید و ساخت آن است.
تصور کنید یک شرکت داروسازی، به تازگی داروی جدیدی برای مهار ویروس کرونا کشف کرده و قصد دارد آن را به بازار معرفی کند. معرفی و تبلیغ چنین دارویی نیازمند اطلاع از فرایند تولید و جزئیات این دارو است در غیر این صورت مدیر فروشی که از جزئیات و ویژگیهای این محصول اطلاعی ندارد به هیچ عنوان نمیتواند آن را به صورت انبوه در بازار به فروش رساند.
واضح است که تمام کسب و کارها، برای ادامه حیات خود به یک فرد یا یک تیم فعال در حوزه بازاریابی و فروش نیاز دارند. از این رو و پس از تقویت شرکتهای بخش خصوصی در سالهای اخیر، رقابت شدیدی میان کسب و کارها ایجاد شده است. همین امر نیز باعث شده تا صاحبان شرکتها و کسب و کارهای مختلف تقاضای فراوانی نسبت به جذب و استخدام کارشناسان فروش داشته باشند.
بنابراین، انتظار میرود آینده کاری این دسته از افراد همچنان پررونق و فزاینده باشد هر چند که متأسفانه آمار دقیقی نسبت به این موضوع در دست نیست.
در مورد میزان درآمد کارشناسان فروش بهتر است بدانید که اعداد و ارقام بسیار متفاوتاند. چرا که برخی از مدیران حقوق ماهانه ثابتی را برای کارشناس فروش شرکت خود درنظر میگیرند. این در حالی است که عده دیگری از مدیران، درصدی از فروش شرکت را برای کارشناسان واحد فروش درنظر میگیرندکه به آن دریافت به صورت پورسانتی گفته میشود.
در هر صورت، به طور میانگین درآمد مدیران فروش تازه کار چیزی حدود 3 میلیون تومان درماه است که پس از کسب تجربه و مهارت، تا ارقامی حدود 20 میلیون تومان و حتی بیشتر خواهد رسید.
Soft Skills Expert
مهارتهای نرم، مقدمه و لازمه ورود به دنیای توسعه فردی و کسب و کار