کنیبالیزیشن چیست و چگونه می توان آن را رفع کرد؟


بدون شک زمانی می‌توانید به یک متخصص سئو کاربلد تبدیل شوید که تمامی جوانب کار را بسنجید و حواستان به همه چیز باشد! کنیبالیزیشن یکی از مواردی است که گاهی اوقات از چشم سئوکاران دور…

بدون شک زمانی می‌توانید به یک متخصص سئو کاربلد تبدیل شوید که تمامی جوانب کار را بسنجید و حواستان به همه چیز باشد! کنیبالیزیشن یکی از مواردی است که گاهی اوقات از چشم سئوکاران دور می‌ماند. این اتفاق می‌تواند آسیب‌های زیادی به سئو سایت وارد کند. در این مقاله به شما خواهیم گفت که کنیبالیزیشن چیست و چگونه می‌توانید از شر آن خلاص شوید. پس با رشدانا همراه باشید تا مانند یک سئوکار حرفه‌ای بتوانید این مشکل را برطرف نمایید.

کنیبالیزیشن چیست؟

معنی لغوی کنیبالیزیشن (cannibalization) هم نوع خواری یا خورده شدن گونه‌‌ای جانور، توسط گروه دیگری از هم‌نوعان خود است. احتمالا این پدیده را در حیات وحش، به خصوص در ماهی‌ها، دیده باشید. شاید بپرسید که این مسئله چه ربطی به سئو دارد؟ جالب است بدانید که در سئو و بهینه سازی سایت نیز اتفاقی شبیه به هم نوع خواری رخ می‌دهد که به آن Keyword cannibalization یا هم نوع خواری کلمات کلیدی گفته می‌شود.

کنیبالیزیشن زمانی اتفاق می‌افتد که چند پست به طور همزمان، با کلمه کلیدی یکسان یا مشابه، منتشر شوند. بدین صورت این صفحات مشابه، شانس یکدیگر در گرفتن رتبه در گوگل را می‌بلعند و به عبارتی هم نوع خواری می‌کنند! به بیانی دیگر، صفحات یک وبسایت، در موتورهای جستجو رقیب محسوب می‌شوند و مانع پیشرفت یکدیگر هستند.

کنیبالیزیشن چیست

کنیبالیزیشن چه تاثیری در سئو سایت دارد؟

این مشکل، تاثیرات منفی زیادی برای سایت شما دارد و باعث می‌شود یا در نتیج گوگل رنک نگیرید یا افت کنید. در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.

رقابت با خود

اگر کلمات کلیدی به هر دلیلی در وبسایت شما تکرار شوند، از نظر ربات‌های گوگل وقوع این اتفاق به این معنا است که شما در حال رقابت با خودتان هستید.

کاهش رتبه صفحات

تصور کنید که شما دو پست با موضوعات مشابه دارید. در این حالت، گوگل قادر به تشخیص اینکه کدام یک از مقالات باید رتبه بالاتری را کسب کند، نیست. علاوه بر این، فاکتورهای مهمی مانند بک‎ لینک و CTR به جای یک پست، در چندین پست با افت شدید روبرو می‎‌شوند و به احتمال زیاد همه آن‎ها رتبه پایینی کسب خواهند کرد.

کاهش قدرت صفحه و کیفیت محتوا درون صفحه

به طور کلی در فضای وب، صفحات شما با یکدیگر و با میلیون‌ها صفحه از سایر وبسایت‌ها در رقابت هستند. با ایجاد مشکل کنیبالیزیشن، به جای آن که یک صفحه معتبر و مرتبط داشته باشید، کلیک‌ها و ترافیک شما به چندین صفحه با ارتباطات متوسط تقسیم می‎شوند. ایجاد چنین مشکلی نشان می‎دهد که محتوای شما کم‎عمق است و احتمالا مقدار بسیار کمی با کلیدواژه ربط دارد. هدف قرار دادن کلیدواژه‎های مشابه در چندین صفحه، خطر ایجاد محتوای تکراری و محتوای بی‎ارزش را به دنبال دارد؛ بنابراین شانس مراجعه و بک‎لینک شما نیز بسیار پایین می‎آید.

کاهش ارزش صفحه مربوطه

الگوریتم گوگل به خوبی این مسئله را درک می‌کند که موضوع یک صفحه از وب چه چیزی است. با این حال خیلی هم قدرت تشخیص بالایی در مورد یک‌سری مسائل دیگر ندارد! با وجود چندین صفحه در یک سایت که شرایط یکسانی را مورد هدف خود قرار داده‌اند، این امکان وجود دارد که گوگل تصمیم بگیرد صفحه ضعیف‌تر را به عنوان مورد مهم‎تر در نظر بگیرد و سایر صفحات را بی‌ارزش قلمداد کند.

بک‎لینک‌های رقیق شده و Anchor Text

یکی از استراتژی‌های مناسب جهت ایجاد پیوند، جلب ترافیک و بک‌لینک به صفحات مرتبط می‌باشد. کنیبالیزیشن کلمه کلیدی، پیوندهای بالقوه را که باید به یک صفحه خاص اطلاعاتی هدایت شوند، بین چندین صفحه ایجاد می‌کند. بدین ترتیب بازدیدکنندگان به جای ورود به یک صفحه معتبر، به صفحات گوناگونی هدایت می‌شوند.

نرخ تبدیل کاهش می‌یابد

تبدیل‌ها نشانه موفقیت در بخش‌های سئو سایت، مانند ثبت‌نام در خبرنامه یا خرید محصول و یا تبلیغات در گوگل می‎‌باشند. بهینه‌سازی نرخ تبدیل، به طور معمول هدف نهایی بیشتر کمپین‌های سئو است. در کنیبالیزیشن بعید است که تمام صفحات نرخ تبدیل یکسانی داشته باشند. درواقع همواره این‌گونه است که نرخ تبدیل برخی صفحات، بیشتر از سایرین می‎شود. در این بین، صفحاتی که با مشکل هم‎نوع‌خواری روبرو شده‌اند، سرنخ‌ها و تبدیل‌های احتمالی را بین چندین صفحه تقسیم می‌کنند و هیچ‎کدام از آن‏ها به نرخ قابل قبولی نمی‎رسند.

هدر رفتن بودجه خزش

به دلیل وجود صفحات تکراری و بی‎ارزش در نتایج زمان کنیبالیزیشن، بودجه خزش سایت برای صفحات با ارزش پایین‌تر هدر می‎رود. این اتفاق می‏‌تواند منجر به دیر ایندکس شدن URL های مهم سایت شود.

 

حتما بخوانید: بودجه خزش Crawl Budget چیست و چگونه آن را بهینه کنیم؟

 

کاهش نرخ کلیک

کاربران گوگل پس از مشاهده دو نتیجه یکسان در نتایج که باعث گیج و سردرگم شدنشان می‎شود، تصمیم می‌گیرند وارد سایتی که چنین مشکلی دارد، نشوند. همین موضوع باعث می‌شود تا نرخ کلیک کلی سایت با افت شدید روبرو شود.

 

حتما بخوانید: چگونه نرخ کلیک سایتمان را افزایش دهیم؟

 

راه تشخیص کنیبالیزیشن چیست؟

برای اینکه بدانید آیا سایت شما دچار کنیبالیزیشن شده است یا نه، نیازی به انجام کار پیچیده نیست. بدین منظور فقط کافی است سایت خود را در کنار کلمه کلیدی مشکوک، در گوگل جستجو کنید. آن وقت تمامی مطالب با کلمه کلیدی مورد نظر را خواهید دید و می‌توانید تشخیص دهید که کدام مقالات با یکدیگر تداخل دارند.

کنیبالیزیشن چیست

چگونه مشکل کنیبالیزیشن را رفع کنیم؟

چنانچه با مشکل کنیبالیزیشن در سایت خود روبرو شده‌اید، جای هیچ نگرانی نیست. در ادامه به شما خواهیم گفت که چگونه این ایراد را برطرف کنید.

لینک سازی داخلی

به وسیله لینک سازی داخلی، می‌توانید به گوگل بفهمانید که کدام یک از مقالات شما مهم‌تر است و باید رتبه بالاتری را کسب کند. بدین منظور می‌توانید از پست‌های کم اهمیت‌تر با همان کلمه کلیدی، به پست مهم‌تر خود لینک دهید و از هم نوع خواری نجات پیدا کنید!

استفاده از ریدایرکت

ریدایرکت زمانی در از بین بردن کنیبالیزیشن موثر است که هیچ‏کدام از روش‌های ذکر شده، جواب ندهد و رقابت بین صفحه‌ای مهم با صفحه‎ای کم اهمیت مانند برچسب، مقاله و… باشد. با انجام این کار، شما خزنده‌های گوگل و کاربران ورودی به صفحه کم اهمیت‌تر را به طور خودکار به صفحه مهم منتقل می‌کنید و کم کم آدرس صحیح به گوگل معرفی می‎شود. دقت داشته باشید که در گزینه کم اهمیت، کلمات ایندکس شده مهم و هدفمند در درون خود نداشته باشد؛ زیرا قرار است با تمامی کلمات، به صفحه جدید انتقال یابد. ریدایرکت، انواع گوناگونی دارد که در این روش باید از نوع 301 آن که دائمی است استفاده شود. اگر بدون استفاده از ریدایرکت 301 اقدام به حذف صفحه کم ارزش کنید، ارور 404 به کاربرانتان نمایش داده می‎شود که این موضوع امتیاز منفی برای سئو سایت شما خواهد بود.

 

حتما بخوانید: ریدایرکت چیست و چه استفاده هایی دارد؟

 

استفاده از تگ کنونیکال

در این راه حل که به محتواهای تکراری مربوط می‎شود، می‎توانید به جای حذف صفحه تکرار شده، از برچسب کنونیکال استفاده کنید و بدین گونه مشکل سایتتان را برطرف نمایید. این تگ به گوگل می‎گوید که صفحه موردنظر هیچ ارزشی ندارد و ربات‎ها را به صفحه هدف منتقل می‎کند. شما می‎توانید با قرار دادن کد <“link rel= “canonical” herf=”آدرس صفحه> در صفحه کم‌ارزش‎تر و وارد کردن آدرس صفحه مهم به جای a، مشکل کنیبالیزیشن را حل کنید.

لینک‌سازی خارجی شدید و قوی

با استفاده از روش لینک‌سازی خارجی قدرتمند، می‌توانید این پیام را به گوگل برسانید که صفحه مورد نظرتان برای یک کلیدواژه خاص، کدامیک از صفحات موجود می‌باشد. به یاد داشته باشید که این روش می‎تواند هزینه‌بر باشد و مخارج زیادی را به سایتتان تحمیل کند.

عین کلمه کلیدی را در url قرار دهید

یکی دیگر از ترفندهای مهم برای رفع کنیبالیزیشن این است که دقیقا عین کلمه کلیدی را به فارسی یا انگلیسی در آدرس صفحه خود به کار ببرید. البته این کار را پس از آن‌که پیج قبلی را به یک آدرس جدید ریدایرکت کردید، انجام دهید.

محتوای خود را مجددا بهینه کنید تا از کنیبالیزیشن جلوگیری شود

اگر چه گاهی ترکیب محتوا می‎تواند کارساز باشد، اما اگر میزان مطلوبی از ترافیک و بک‎لینک برای هر دو مقاله کسب کرده‌اید، این کار ایده چندان خوبی نخواهد بود! در این حالت اگر تمایل دارید هر دو محتوا را با وجود یک کلیدواژه یا عبارت مشترک حفظ کنید، می‌توانید مجددا آن‌ها را بهینه نمایید. یکی از محتواهای خود را بر روی عبارتی که در حال بررسی آن هستید، متمرکز کنید و سپس مقاله دیگری را به منظور پوشش کلمه کلیدی مشابه تنظیم نمایید.

استفاده از تگ noindex

استفاده از این تگ، احتمالا آخرین روش برطرف کردن کنیبالیزیشن در سایتتان باشد. اگر روش‌هایی که تا اینجا ذکر کردیم، موثر نبود، می‎توانید با تگ rel= noindex تمامی صفحات مشابه را، به جز صفحه هدف، از ایندکس ربات‎های گوگل خارج کنید.

کلام پایانی

در این مقاله بیان کردیم که کنیبالیزیشن چیست و چگونه می‌توانیم این مشکل سئو را برطرف کنیم. منظور از کنیبالیزیشن، یکسان بودن یا شباهت کلمات کلیدی دو یا چند پست در یک وبسایت است. این مسئله سبب سردرگمی موتورهای جستجو شده و از کسب رتبه‌های بالا در گوگل جلوگیری می‌کند. با به کارگیری راه حل‌هایی که در این مقاله ارائه شد، می‌توانید سایت خود را از خطر هم نوع خواری نجات دهید!

 

پیشنهاد ویژه: آموزش سئو مقدماتی و بهینه سازی وبسایت

 

امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. آیا تا به حال در فرایند بهینه سازی سایت، محتوای خود را با در نظر داشتن کنیبالیزیشن کلمات کلیدی بررسی کرده اید؟ شما از چه راهکارهای دیگری برای رفع این مشکل استفاده می کنید؟ نظرات عالی خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.

فرزانه فانی

فارغ التحصیل کارشناسی معماری و مشغول فعالیت طراحی گرافیک و افزایش سطح مهارت خود در این زمینه هستم. رشدآموز دوره پانزدهم رشدانا بودم و به نوشتن و تولید محتوا علاقه مندم و مدتی است به عنوان کارشناس محتوا در رشدانا فعالیت می‌کنم. من به عنوان عضو کوچکی از خانواده نویسندگان محتوا، تمام تلاشمو می‌کنم تا محتوا های ارزشمندی تولید کنم.

دوره آموزشی پیشنهادی

دوره جامع آموزش سئو SEO و بهینه سازی سایت

SEO Specialist Course

سایت خود یا مشتریانتان را هدفمند به صدر گوگل برسانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.




مشاوره بگیرید 09301302890 9:00 تا 16:00

×
roshdana aparat roshdana instagram roshdana twitter roshdana telegram roshdana linkedin