Design thinking
تفکر طراحی، یکی از رویکردهای جدید حل مسئله است که خلاقانهترین راهحل مشکلات را معرفی میکند. نکته ی خاص و مهم این تعریف، هدف قرار دادن «بهبود زندگی» می باشد.
با پیشرفت روز افزون تعدد سازمان ها و شرکت ها در سطح جهان، مشکلاتی که این شرکت ها و سازمان ها با آن مواجه هستند نیزگسترش یافته است. مشکلاتی نظیر توسعه کسب و کار، سودآوری، چگونگی کسب رضایت مشتری و… برای این شرکت ها مطرح هست. در دنیایی که در بازار تجارت، دانستن اصول رقابت حرف اول را میزند، شرکت ها برای آن که بتوانند بر رقبای خود پیروز گردند، به روشی به نام تفکر طراحی یا Design Thinking روی آورده اند. توجه داشته باشید این کارگاه ارتباطی به طراحی گرافیکی یا کار با نرم افزارهای گرافیکی ندارد و در خصوص طراحی محصول، فرایندهای توسعه محصول و خدمت است. در ادامه با این مبحث و ضرورت آموزش تفکر طراحی آشنا میشویم.
تفکر طراحی یا Design Thinking در واقع فرآیندی است که منجر به ایجاد ایده های جدید و نوآورانه و خلاقانه جهت حل یک مشکل میشود. به زبانی ساده تر در فرآیند تفکر طراحی، همکاران با فکر جمعی مشکل را تعریف میکنند و برای حل آن به دنبال راه حلی جدید گشته و در نهایت با همفکری یکدیگر، به نتیجه میرسند.
تفکر طراحی در بسیاری از کارها نظیر: طراحی انواع محصولات، هنر، موسیقی، مهندسی، علوم تجربی و… کاربرد دارد، به صورتی که در شرکت های بزرگ و مطرح دنیا مانند اپل و گوگل، این روش را به کار میگیرند و در بسیاری از دانشگاه های درجه یک دنیا نظیر هاروارد و استنفورد این مقوله تدریس میشود.
البته تفکر طراحی مختص یک سازمان یا شرکت و یا طراحان نیست، بلکه در زندگی فردی و برای روبرو شدن با چالش های زندگی شخصی نیز میتوان از این روش استفاده کرد.
در فرآیند تفکر طراحی، طراح و یا کسی که قصد ارائه راهکاری نوآورانه را دارد، باید بتواند به مشکلی که وجود ندارد بیندیشد و بهترین راهکار را برای آن مطرح کند. یک طراح باید بتواند به مشکل و راه حلی ناشناخته فکر کند، تا بتواند آن چیزی که مورد نیاز کاربر هست را پدید آورده و به عبارتی خود را جای کاربر تصور کند.
یکی از راه های پدیدآمدن خلاقیت و به دنبال آن محصولات و یا خدمات خلاقانه، تفکر طراحی است که در بازار امروز، شما به عنوان طراح، مدیر استارتاپ، صاحب شرکت و صاحب هر کسب و کاری دیگری، باید با این مهارت آشنا باشید تا از رقبای خود عقب نمانید و بتوانید کسب و کار خود را توسعه دهید.
در پایان کارگاه مفید و جذاب آموزش تفکر طراحی، شما با مقوله تفکر طراحی، ویژگی ها و چگونگی انجام آن آشنا خواهید شد. همچنین ضرورت استفاده از آن در کسب و کار و یا زندگی خود را در مییابید و با چگونگی توسعه کسب و کار و بقای سازمان آشنا میشوید.
پس از اتمام دوره، قادر هستید از چالش هایی که به طور روزمره با آن مواجه میشوید (چه در محل کار و یا زندگی فردی ) به راحتی عبور کنید و حتی خود را برای مشکلات پیش رو آماده سازید. چرا که در آموزش تفکر طراحی، پیش بینی چالش ها را نیز خواهید آموخت.
(توجه : این کارگاه ارتباطی به طراحی گرافیکی یا کار با نرم افزارهای گرافیکی ندارد و در خصوص طراحی محصول، فرایندهای توسعه محصول و خدمت است. اطلاعات بیشتر در این خصوص را اینجا مطالعه کنید)
تفکر طراحی فرآیندی قدرتمند برای حل مسئله است که با درک نیازهای برآورده نشده مشتری شروع می شود. آموزش تفکر طراحی فرایندی برای نوآوری پدید می آورد که شامل توسعه مفهومی، خلاقیت کاربردی، نمونه سازی و آزمایش می باشد. هنگامی که رویکردهای تفکر طراحی در تجارت مورد استفاده قرار می گیرند میزان موفقیت در نوآوری بطور قابل توجهی بهبود می یابد.
در واقع تفکر طراحی یک ویژگی منحصر به فرد طراحان نیست بلکه همه مبتکران بزرگ ادبیات، هنر، موسیقی، علوم تجربی، مهندسی و تجارت آنرا تمرین کرده اند. آنچه در مورد تفکر طراحی خاص و ویژه می باشد، این است که فرآیندهای کاری طراحان می توانند به ما کمک کنند تا این روشهای انسانی محور را به صورت سیستماتیک در زمینه استخراج، آموزش، یادگیری و موارد مربوطه به کار گرفته تا مشکلات را به شکلی خلاقانه و هوشمندانه حل کنیم. به طوری که برخی از برندهای معتبر دنیا مانند گوگل، اپل، سامسونگ رویکرد تفکر طراحی را اتخاذ کرده و به کار می برند و در دانشگاه های معتبر دنیا از جمله هاروارد، استنفورد، ماساچوست تدریس می شود لذا نیاز به آموزش تفکر طراحی بیشتر از قبل احساس شده و اهمیت آن روز افزون می شود.
اما سوالی که پیش می آید این است که چرا تفکر طراحی اینقدر محبوب است؟ در این کارگاه ما علاوه بر آموزش تفکر طراحی به شما خواهیم گفت که این متدولوژی چگونه با بهره گرفتن از تکنیک های خلاقانه، بهترین راه حل ها را برای مشکلات بعضا پیچیده به ما نشان می دهد. این کارگاه برای تیم ها و افرادی مناسب است که می خواهند یک رویکرد ثابت، منظم و منسجم را برای توسعه محصول جدید بیاموزند. همچنین ضرورت تفکر طراحی در توسعه کسب و کارها، بقای سازمان ها، مقایسه مدل های تفکر و انواع ویژگی ها آنها از جمله موضوعات مهمی است که در این دوره بررسی می شوند.